Thanks Johnboy! nu slocknade lampan! :D



Scroll lock

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Scroll lock är en tangent som återfinns på många tangentbord till persondatorer. Den användes tidigare för att styra bläddringen (eller "rullningen", på engelska "scroll") av text på skärmen: i ena läget styr piltangenterna texten på skärmen, i det andra styr de markören.

I Windowsmiljön har tangenten begränsade funktioner, men används i vissa program, bland annat Microsoft Excel och svenska polisens upptagningsprogram för anmälningar (RAR), där den har en vital funktion.

I vissa system har tangenten fått överta den funktion som erbjuds genom kontrolltangenterna CTRL-S och CTRL-Q (ASCII device control 3 respektive device control 1, ofta kallade XOFF och XON), som av många terminaler och terminalemulatorer används för att kontrollera inflödet av information. Egentligen användes dessa som styrkoder för själva dataöverföringen, men om de inte filtreras bort har manuell användning samma effekt, d.v.s. att tillfälligt stoppa (respektive åter tillåta) inkommande data och därmed utskriften till skärmen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0